Ole tarkkana kun matkustat ulkomailla

Monesti ulkomailla matkustaessa ei osaa ottaa huomioon kaikkia asioita, koska monet näistä tuntuvat todella kaukaisilta asioilta suomalaiselle matkailijalle, koska kotimaassa tällaisia ongelmia ole. On kuitenkin syytä aina tutustua ennen matkustusmaan asioihin ja siihen, mitä kaikkea voi odottaa kun matkustaa tiettyyn maahan. Moniin maihin vaaditaan myös rokotuksia suojaamaan erilaisilta taudeilta, joita ei Suomessa ole mutta muissa paikoissa ne voivat olla aktiivisia tauteja. Nämä ehdottomasti kannattaa selvittää ennen matkaan lähtöä. Käymme tässä läpi muutamia asioita, joita kannattaa huomioida matkustettaessa ulkomailla. 

 

Esimerkiksi etelän tai afrikan maihin matkustettaessa on hyvä tarkistaa oma rokotesuoja kuntoon. Näissä maissa kaikki matkustajat voivat tarvita suojaa muun muassa tuhkarokko, vihurirokko ja kurkkumätä rokotuksen sekä rokotuksen hepatiitti A:ta vastaan. Lisäksi voi tarvita jäykkäkouristus piikin ennen matkaan lähtöä. On myös monia muita erilaisia tauteja, jotka yleisesti selviävät tutustumalla kohdemaassa suositeltaviin rokotuksiin. Kannattaa myös huomioida rokotusten osalta, että ne voi täytyä ottaa hyvissä ajoin ennen matkaa, koska muuten niistä ei ole hyötyä. On siis järkevää, miettiä tätä asiaa heti kun on varannut matkan, johonkin kohteeseen.


Matkan aikana on myös oltava varovainen, koska monissa maissa on paljon yleisiä tauteja, jotka tarttuvat todella helposti. Varsinkin, jos on lähdössä matkalle, jolla etsii romantiikkaa voi olla järkevä suojautua kunnolla. Jos matkan jälkeen esimerkiksi epäilee saaneensa jonkin sukupuolitaudin, kannattaa asia selvittää heti kuntoon. Syfilistestisba esimerkiksi kertoo helposti onko saanut syfilis tartunnan. On myös muita testejä, joita voi tehdä kotona mutta varma tapa on mennä suoraan lääkäriin tarkistuttamaan asia. Tällaista asiaa ei kannata jättää hautumaan, koska sillä voi olla pitkäkestoisia seurauksia.