Kuinka teknologiaa hyödynnetään rakennusmailla

Saatat ajatella, ettei teknologialla ja rakennusmailla ole paljoa yhteistä. Teknologiasta tulee mieleen tietokoneet ja nörtit, kun rakennusmaista tulee äänekäs ja rosoinen mielikuva. Kuitenkin rakennusmaat ovat hyötyneet erittäin paljon viimeisten vuosikymmenten teknologisista harppauksista. Esimerkiksi, nykyään ammattimiehillä näkee enää harvoin moottoritonta sahaa, ja naulat ammutaan seiniin vasaroimisen sijaan. Ennen vanhaan, jos talo alkoi vajoamaan maaperään, asialle ei pystynyt tekemään mitään, ja ajan mittaan täytyi talo hylätä. Nyt teknisien kehitysten ansiosta talon painumista voi hidastaa tai jopa pysäyttää kokonaan paalutuksella. Tällä menetelmällä geopolymeeripilari työnnetään maaperään pienen perustukseen tehdyn reiän kautta, ja pilari täytetään paisuvalla geopolymeerillä – saavuttaen jopa 30 senttimetrin läpimitan maan alla. Enää ei tarvitse hylätä koko taloa pienen ongelman takia!

Teknologia on tehnyt rakentamisesta paljon tuotantokykyisemmän bisneksen. Ihmisvoimaa tarvitaan vähemmän, kun laitteet ja tekoälyt voivat nopeammin ja tarkemmin suorittaa tiettyjä tehtäviä. Koneet poraavat syvemmälle ja voimakkaammin kuin ihminen ikinä pystyisivät käsin, ja nostokurjet nostavat työntekijät uusiin korkeuksiin. Vaarallisen ja korkeita töitä varten voidaan käyttää drooneja, ja toistuvia töitä, kuten muurausta tai harjaterästen sidontaa varten voidaan käyttää robotteja. Nämä eivät tarvitse tiettyjä työtunteja, unta eikä ruokataukoja, merkiten aikaansaavampaa työntekijää. 

Teknologiaa käytetään päivittäin myös yhteydenpitoon rakennusmailla. Työntekijät voivat pitää yhteyttä toisiinsa eri puolilta rakennusmaata tai toimistoja, ja mobiilisovelluksia voidaan käyttää työtuntien laskemiseen, sekä turvallisuustoimenpiteitä varten. Nettisivujen ja sosiaalisen median kautta rakennusfirmat voivat mainostaa palvelujaan, sekä tarjota tietoa tarjouksia ja yhteydenotto mahdollisuuksia asiakkailleen. 

Teknologia on niin oleellinen osa nykypäivää, että on vaikeaa keksiä mitään työtä tai alaa, jossa sitä ei hyödynnettäisi. Teknologia toimii apuvälineenä sekä manuaalisessa työssä että työn hallinnassa, ja saattaa olla, että teknologian kehittyessä, monet työt siirtyvät täysin automatisoiduiksi. Joten töiden suhteen kannattaa olla valppaana, etteivät koneet vie niitä sinulta!